Făurăria de artă „Nikopeia”
Constantin Udroiu a avut întotdeauna un mare interes pedagogic, încercând să implice tinerii mai ales în realizarea picturii. De exemplu în vara anului 1984 a realizat o frescă în Acquavella, Campania, pentru care a avut „ajutor” de la copiii orașului. La final, afișul lucrării a avut la autori toate numele copiilor care au colaborat la realizarea operei.
Un moment important este anul 1996. În fața lucrărilor sale monumentale, prezente în Basilicata, pictorii din Matera l-au îndemnat și invitat pe Constantin Udroiu să creeze o școală de frescă. Așa s-a născut „Școala de frescă și iconografie” căreia i-a dat numele Nikopeia, după icoana sa maiestuoasă, rotundă, Nikopeia – Făuritoarea artei.
Cursurile au fost inițial sporadice, în sedii ocazionale, care coincideau cu expozițiile sale, până când, în 2006, la Matera, Școala a fost oficializată prin realizarea a două fresce pentru Biserica Annunziata și s-a organizat ulterior în cadrul activităților artistice desfășurate de Academia Internațională de Artă Modernă.
După 2010, după ce a plecat să locuiască în Passo Corese (Rieti), Constantin Udroiu a avut, în sfârșit – grație unui spațiu pus la dispozitie de către Asesorul Cultural al orașului Fara in Sabina – un sediu oficial pentru Școala de Artă Nikopeia – Fucina d’arte. Din acest moment, întotdeauna expozițiile sale personale au inclus și o secțiune dedicată lucrărilor elevilor săi.
De altfel, există numeroase expoziții ale lui Constantin Udroiu și ale elevilor grupului Nikopeia: asta s-a întâmplat și cu ocazia importantei expoziții postume, desfășurate în Muzeul Capitular din Perugia. După moartea sa, școala continuă să trăiască, devenind Asociația Nikopeia, recunoscută legal.,